L'aigua és abundant a la Mariola

La serra de Mariola és una de les cadenes muntanyenques més arrelades en l’imaginari col·lectiu valencià. Situada entre les comarques de l’Alcoià, del Comtat i de la Vall d’Albaida, presenta una flora rica en la qual destaca, per damunt de tot, la gran varietat d’herbes aromàtiques que han sigut utilitzades tradicionalment amb fins terapèutics, però també en la gastronomia o en l’elaboració del licor per excel·lència de la zona: l’herbero.

Igualment, l’abundància d’aigua contribueix a generar paisatges d’una bellesa extraordinària que, a més, varien des dels ocres de la tardor fins al verd de la primavera, els grocs de l’estiu o el blanc de les nevades de l’hivern. El riu Vinalopó, que rega l’interior de la província d’Alacant fins a Elx i Santa Pola, i el cim del Montcabrer amb 1.390 m sobre el nivell del mar constitueixen dos referències fonamentals.

La riquesa de la Mariola ha fet que la presència humana al seu territori siga constant al llarg de la Història i bona mostra d’això són els nombrosos jaciments arqueològics. Posteriorment, torres de vigia, dipòsits de neu, ermites o masos suposen, encara hui en dia, una bona mostra de la intensa relació entre el veïnat i el parc natural.

Ser humà i naturalesa han interactuat al llarg dels segles