El Museu Viu de l’Oli de Muro està instal·lat a l’Ajuntament i va ser inaugurat a principis de 2003. La seua primera presentació al públic en general no solament va ser la mostra d’un recinte recentment rehabilitat que albergava peces que van ser usades per a produir oli. En aquesta ocasió va reviure tot un mètode abandonat des de feia diverses dècades per a elaborar aquest producte.
Durant el segle XIX, les almàsseres van deixar de ser una regalia del senyor després de la pujada d’una nova classe social, la burgesia. El constant endeutament dels senyors feudals amb els burgesos adinerats i el creixement demogràfic dificultava el manteniment d’aquestes regalies.
A partir d’ara, els terratinents exploten les terres lliure i directament, orientant la producció a aquells productes més rendibles, entre els quals es troba la vinya i l’olivera, en els quals s’introdueixen noves tècniques gràcies a la industrialització.
L’abolició dels drets feudals sobre almàsseres o molins va motivar la proliferació d’almàsseres durant el segle XIX, moltes de les quals van perdurar fins a mitjan segle XX. A Muro, durant aquest període es van arribar a crear un total de 12 almàsseres urbanes i 6 en les masies.
En l’exposició actualment situada en les dependències municipals es mostren tots els elements propis d’una “almàssera de sang” característica de finals del segle XIX, propietat d’una de les grans famílies de terratinents de Muro. La mostra la completen altres objectes de caràcter etnològic que formen part dels fons museístics.