La ruta del Modernisme d’Alcoi, el Convent de la Mare de Déu d’Agres i el barri medieval de Bocairent formen tres fites ineludibles quan s’acudeix a la serra de Mariola. Història, adaptació al paisatge i religiositat són els ingredients que predominen en l’ampli patrimoni de la zona integrat també per jaciments arqueològics, sistemes defensius àrabs, esglésies gòtiques, palaus, castells, ermites, etc.

A més, el territori de la Mariola es particularitza per l’arquitectura generada per tres elements de la naturalesa. La pedra està en el substrat de les Covetes dels moros, el Monestir rupestre o la Plaça de bous de Bocairent. Paral·lelament, l’aprofitament de l’aigua i de la neu han llegat també un ampli patrimoni en forma de fonts, de safareigs públics, de basses i de canalitzacions en el primer cas, i de caves i d’altres construccions anàlogues, en el segon.

En conjunt, el patrimoni dels pobles de la Mariola reflecteix la comunió entre humanitat i naturalesa i permet, al mateix temps, conéixer la Història d’un territori agrícola i industrial.

Barri medieval de Bocairent

Foto: Juan Sanz (Associació fotogràfica de Bocairent)