Les festes del Miracle d’Agullent, que inclouen en la seua programació una de les romeries nocturnes més antigues de la Comunitat Valenciana, són una bona excusa per a acostar-nos fins a aquesta xicoteta població de la Vall d’Albaida. Cada primer divendres de setembre, a la nit, veïns i visitants pugen fins a l’ermita de Sant Vicent Ferrer amb fanalets i torxes, per a recordar el miracle de la pesta. Tots junts, després canten i esperen en fila, per a untar-se amb l’oli miraculós del llum de Sant Vicent.
Més enllà de creences religioses, la coneguda Nit dels Fogueres d’Agullent, s’ha convertit amb el pas dels segles en un excel·lent testimoniatge del patrimoni festiu de les terres de l’interior. Un acte d’alt valor etnològic, històric i cultural, declarat per la Conselleria de Turisme com a Festa d’Interès Turístic.
Una tradició que s’ha mantingut visca ininterrompudament, durant més de quatre-cents anys, només pot estar lligada a una població singular, i les festes de setembre d’Agullent (primer cap de setmana de setembre) permeten recórrer la majoria dels escenaris naturals i arquitectònics que ofereix la vila, ja que els actes discorren per tots ells.
En el marc d’aquestes festes també cal destacar la Dansa, que té lloc en la plaça Major, el primer dissabte de setembre a la nit. Balladors i balladores ixen, fent un gran cercle d’agermanament en la plaça, mentre la banda marca el pas i el ritme.