Cultura

Els pobles de la Serra Mariola compten amb un patrimoni arquitectònic, històric i cultural molt ampli i divers, que va des dels jaciments arqueològics de la Mola o la Cova Beneito; passant pel llegat àrab dels nombrosos castells i fortificacions o les coves-finestra; i edificis medievals com la torre Font Bona de Banyeres o el barri medieval de Bocairent, declarat conjunt historico-artístic nacional. Descobreix tota la varietad cultural que tenim a la Serra Mariola!

La generalització de l'ús del vapor va propiciar una sèrie de canvis en la fisionomia del paisatge industrial a les nostres comarques, amb la construcció de ximenies de considerable altura durant el segle XIX i principis del XX. Les noves tecnologies requerien de l'aprovisionament de carbó no gaire abundant en…

El tio Pep és un personatge popular valencià protagonista de la cançó del mateix nom, tal vegada una de les més famoses i versionades a tot el País Valencià, però que també apareix a moltes altres cançons, populars o no. Igual que la Serra Mariola aquesta cançó procedeix de la…

Turballos és una pedania que pertany al municipi de Muro. Està situada al peu en la part meridional de la muntanya del Benicadell, a una altitud de 455 metres. El terreny és de secà, d'una qualitat regular i el seu cultiu són les oliveres. Actualment té 18 cases, una església dedicada a…

La pedania de Benàmer, de nom d’origen àrab, es troba situada a una altitud de 360 metres, a 1 km. de Muro en direcció a Benimarfull. Les festes patronals se celebren la primera setmana de setembre en honor a la Mare de Déu de Gràcia. Del senyal indicador al Molí de…

La Casa del Palau de la Senyoria és un edifici renaixentista que utilitza de forma prioritària la rajola. A la façana destaquen elegants balcons amb ceràmica valenciana que l’embelleixen. Actualment, la plaça del Palau continua sent molt important per a la localitat. Presenta una forma quadrada que ocupa un dels…

La façana es disposa en tres paràmetres: dos laterals totalment llisos i el central, constituït per la portada. Aquesta es troba molt lleugerament destacada sobre els paràmetres laterals i s’organitza en dos cossos separats per una cornisa i rematats per un frontó triangular totalment llis. Als extrems del frontó s’alcen…

El primer que trobem en acostar-nos a Muro és l'ermita de Sant Antoni, la seua emblemàtica i nítida silueta rep al viatger. És de xicotetes i harmòniques proporcions. Tan sols uns pocs escalons ens introdueixen en un pòrtic de senzilles arcades que donen pas a un recinte de planta rectangular…

L'església de Sant Joan Baptista es troba al casc antic de Muro. Les festes patronals tenen l'inici i fi en ella. La Mare de Déu dels Desemparats és traslladada durant els dies festius des de la seua ermita fins a la parròquia, on roman 15 dies per a la seua…

Situat en la plaça de l’Ermita de Muro, disposa de vint-i-sis zones de rentat.

A la primera planta del Castell de Muro se situa el Museu Fester i la Junta de Festes de Moros i Cristians. D'entrada gratuïta, el museu guarda una mostra permanent de trages de festes. Als baixos de l'edifici s'ubica l'oficina de turisme adaptada a la xarxa Tourist Info de la…

El Museu Viu de l'Oli de Muro està instal·lat a l'Ajuntament i va ser inaugurat a principis de 2003. La seua primera presentació al públic en general no solament va ser la mostra d'un recinte recentment rehabilitat que albergava peces que van ser usades per a produir oli. En aquesta…

El parc Fontanelles de Muro forma part de la vida quotidiana dels veïns de Muro. No només constitueix un especio d'oci a l'aire lliure sinó que, a més, en el podem gaudir de diversos exemplars d'arbres fruiters de la zona com Ginjols, codonys, figues de moro, seroles, que s'han volgut…

Setla se encuentra situado a una altitud de 396 metros, a 1 km. de Muro en dirección a Beniarrés, en el margen izquierdo del río Agres. Actualmente, en la población se contabilizan 150 habitantes censados, en verano la pedanía de Setla duplica sus habitantes. La mayor parte de estos se han…

La tradició dels panells religiosos arranca a mitjans del segle XVIII i, des de llavors, esdevé en un costum permanent a Muro i ben vigent actualment.Testimonis del patrimoni cultural immaterial i material de la localitat, es troben tant a llocs públics com privats i s’acompanyen d’embelliments que arriben a ser…