El primer cap de setmana de febrer es celebren les festes patronals de Moros i Cristians en honor a Sant Blai, declarades d’Interés Turístic ( del 3 al 6 de febrer). El seu arrelament, tradició, colorit i cultura fan d’estes festes unes de les més atractives. La varietat de la indumentària, la música i la pólvora emboliquen tant a visitants com a participants en un ambient festiu difícil de menysprear.

Amb la Nit de les Caixes comencen les festes. Centenars de festers abillats amb la tradicional manta bocairentina i els tabalets i farolets recorren els carrers més emblemàtics de la vila amb gran estrèpit per a commemorar el patronatge de Sant Blai des de l’any 1632.

L’Entrada de Moros i Cristians (segon dia de les festes) posa el toc de color a les festes. Inicien la desfilada els cristians amb els seus alegres pasdobles per a finalitzar a la caiguda de la nit la desfilada del bàndol moro amb les seues lentes i emotives marxes mores.

Un dels actes més emblemàtics és la processó del dia de Sant Blai. Cal destacar l’entrada en la plaça de l’Ajuntament del sant, la relíquia i el Guió de Sant Blai, moment en què al so del volteig de campanes, tots s’unixen en un clamor: “Vitol al Patró Sant Blai”, s’apaguen els llums i una allau de xicotets papers cauen sobre la imatge.

Les Ambaixades, al quart dia de festes, són l’escenificació del parlament entre moros i cristians per la conquesta del castell. El dia està marcat per la gran quantitat de pólvora disparada pels carrers principals del municipi.

El dia del Sant Crist destaca per la pujada en romeria de festers i músics a l’ermita, el que convertix el camí del Calvari en un cordó immens de colors.

Programa

Carnestoltes de Muro d’Alcoi

Muro es prepara per a viure una nova edició del Carnestoltes. Una celebració que arrela en la tradició i que a Muro ve celebrant-se almenys des de primeries del segle XX. Bé és cert que deixà de celebrar-se durant el franquisme i no fou fins la dècada dels 80 quan es recuperà, fins a assolir el protagonisme que actualment té.

El Carnestoltes murer s’ha convertit en un referent arreu de les comarques centrals, comptant-se entre els principals del territori valencià com ara el de Pego i Vinaròs. Concentra una quantitat de persones de la mateixa localitat i dels pobles veïns que es tiren al carrer per dur una desfilada de disfresses que ompli el poble de Muro de festa, música i colorit.


Consulta les rutes i visites guiades que et proposen els diferents pobles

PUNXA A L’IMATGE PER VEURE INFORMACIO DETALLADA DE CADA RUTA

L’associació Serra Mariola reprén ‘La Volta a la Mariola’  en la seua edició de primavera. Una iniciativa que té com a objectiu “aproximar el patrimoni de les localitats a visitants i a veïns”. Així, l’entitat, que aglutina esforços per a promoure els recursos turístics dels municipis de l’àrea del parc natural, comença aquest diumenge amb el programa de visites guiades fins al mes de juny.

Muro serà el primer municipi en encetar la programació, diumenge, amb una ruta de sederisme per camins entrecamps d’oliveres fins a arribar a la pedania de Setla. Li seguirà Alcoi amb una jornada de diversió sobre la festa de Moros i Cristians i Cocentaina, amb un ascens guiat al  tradicional paratge de les  Huit Piletes, acompanyat d’explicacions sobre les plantes més representatives de la zona.

Agullent aposta per una ruta per conèixer l’antic ofici de les caves de neu i Agres amb una passeig pel naixement de riu, el municipi i visita al Convent. Tot seguit, serà el torn de Bocairent per mostrarl l’ermita del Sant Crist, un dels seus llocs més llegendaris.t, i de Banyeres de Mariola, que mostrarà la màgia de la naturalesa en una de les nits més màgiques de l’any, la Nit de Sant Joan.

El municipi encarregat de tancar la primera edició de La Volta a la Mariola de 2019 serà Alfafara amb un recorregut per la ‘Senda del íbers’. Una ruta guiada pel flanc septentrional de la Serra Mariola, per conéixer el valors del patrimoni natural i els vestigis més importants del patrimoni cultural.

 

 Sens dubte, dos dels principals actes que diferencien a la Serra de Mariola de la resta de racons d’Espanya són el Betlem de Tirisiti i la Cavalcada dels Reis Mags, tots dos a Alcoi, i que cada any atreuen a milers de visitants i curiosos.

El primer és una mostra del teatre de marionetes dempeus i vareta, que dóna cabuda tant a persones i escenes dels Evangelis com a aspectes costumistes de l’Alcoi antic. Els ninots, muntats sobre varetes verticals, es mouen per l’escenari dins d’unes guies practicades a la seua base. Declarat Bé Immaterial d’Interès Cultural, en aquest singular pessebre figura un serè, un sagristà, una ventera -Tereseta- i el seu marit, Tirisiti. A més d’altres peculiaritats que l’engrandeixen encara més.

D’altra banda, abans de la tradicional i més antiga cavalcada documentada, ‘El Tio Piam’, un personatge popular de l’Alcoi del segle XIX, insta a veïns i visitants al fet que es dirigisquen a la Font Redona, davant l’arribada del “Ambaixador Reial”, que acompanyat per ‘entorxares’ i patges, anuncia que els Reis Mags estan propers. En eixe moment, s’encenen fogueres de llum en la serra, enfront de la ciutat. L’ambaixador convida a dipositar les  cartes als Reis Mags en les alforges que transporten desenes de xicotetes ruques que l’acompanyen en la desfilada.

L’endemà, la nit del 5 de gener, serà la cavalcada, declarada d’Interés Turístic Nacional. A lloms de dromedaris i camells, les Majestats d’Orient irrompen a la ciutat. Menuts i adults són testimonis de l’arribada des de les balconades de les cases. Amb escales, desenes de patges vestits de negre, lliuren els regals. El seguici dels Reis arriba a la Plaça d’Espanya i els sobirans descendeixen  a peu i caminen cap al Naixement. El moment de l’Adoració a Jesús s’adorna amb l’efecte de les bengales distribuïdes entre el públic, i l’acte se solemnitza amb focs d’artifici i efectes de megafonía, amb la interpretació del ‘Mesías’ de Haendel.

No tan majestuoses o conegudes, però també colorides, són les cavalcades d’Alfafara, Banyeres de Mariola, Muro, Bocairent, Cocentaina i Agres-

Banyeres

Banyeres

Bocairent

Bocairent

Muro

Muro

 

 

Alfafara

Alfafara

Agres

Agres

Cocentaina

Cocentaina

 


La literatura, els antics oficis i tradicions i el senderisme botànic tornen a ser les principals novetats

Torna ‘La volta a la Mariola’ amb la seua edició de tardor amb rutes senderistes i visites per apropar el patrimoni de les localitats a visitants i veïns.

Així, l’entitat, que aglutina esforços per promoure els recursos turístics dels municipis de l’àrea del parc, juntament amb la Mancomunitat de Municipis de l’Alcoià i el Comtat, començarà, aquest cap de setmana, el programa de visites guiades. .

Bocairent, el proper dissabte 22 de setembre, iniciarà la ronda amb una ruta senderista que mostrarà els vells oficis, les caves i les masies, donant pas a Agres amb una ruta literària el diumenge 23 de setembre.

Alcoi convida a conéixer part del seu patrimoni modernista Pde la ciutat, Banyeres de Mariola la seua diversitat gastronòmica, heretada de les plantes aromàtiques i medicinals del seu entorn, i Muro i Agullent aposten pel món dels bolets i la seua varietat i riquesa a la zona. També Cocentaina s’estrena amb el senderisme botànic i l’Alqueria d’Asnar, l’Orxa i Alfafara ( amb visita inclosa al Molí Rupestre) reprenen les rutes paisatgístiques.

Les visites són gratuïtes tot i que caldrà reserva pel caràcter limitat de les places disponibles. La inscripció es pot fer en les adreces electròniques de les oficines de turisme d’Agres, Alcoi, Banyeres de Mariola, Bocairent, Cocentaina, Muro, www.alfafara.es o a la Casa de Cultura d’Agullent.


Una iniciativa que ha mostrat el patrimoni natural, cultural, literari i històric dels seus municipis

“Apropar el patrimoni de les localitats a visitants i veïns” és l’objectiu de’ la ja clàssica ‘La volta a la Mariola’

En aquesta edició, la primera de 2018, s’han adherit els pobles de Gorga i Agullent (este últim després d’entrar a formar part de l’associació recentment).

Alfafara ha mostrat la seua riquesa paisatgística amb la ruta per la Font de Carbonell i la Cova de les Finestres . ‘Descobreix Alcoi dels Moros i Cristians’ ha sigut altra de les propostes. Millena, Gorga i l’Alqueria d’Asnar han fet gala del seu l’entorn,  Cocentaina amb un passeig per la història de l’Edat Mitjana a l’Art Deco, l’Orxa amb la ruta dels Pialatos (transcorre al voltant del Barranc de la Garrofera, per gaudir de les olors i paisatges de la Vall de Perputxent han captivat a molts curiosos. En esta edició, el senderisme botànic també ha estat present amb les rutes de Bocairen  i Muro.

Tampoc ha faltat la pujada al cim del Benicadell des de L’Orxa, el senderisme etnològic i visita als masos de Mariola des de Banyeres de Mariola, la literatura amb la Ruta Literària del llibre ‘Sí ha nevat’ de Francesc Esteve, a Agres, i la ruta dels oficis i tradicions per Agullent.

Visites i experiències que pots viure a la Serra Mariola al llarg de tot l’any. 


Muro ha presentat la programació de la XIV edició de les Jornades per a la Sostenibilitat. Aquestes jornades tenen com a objectiu apropar el medi ambient als veïns de Muro i comarques.

Les Jornades de sostenibilitat conten amb una amplia programació al voltant
del medi ambient, amb conferències, exposicions, projecció de documentals,
rutes, tallers, jornades de voluntariat i diverses activitats per a tots els públics.


El patronatge de sant Antoni Abat sobre els animals que, antigament, eren molts útils en les tasques del camp i els forts vincles de les poblacions de la serra de Mariola amb la natura converteixen la seua celebració en una de les més arrelades a l’entorn del parc natural. Així, diverses activitats populars s’estendran al llarg del cap de setmana del 17 al 21 de gener per Alcoi, Banyeres de Mariola i Bocairent; però serà a Muro amb una fira artesanal i comercial i una ampla programació paral·lela on la commemoració adquireix major protagonisme.

D’aquesta forma,  el dimecres 17, hi haurà la tradicional benedicció d’animals i missa en honor a Sant Antoni a l’Ermita de Sant Antoni. El dijous 18 començaran les inauguracions de les exposicions, i espais benèfics en les que col·laboren les associacions locals, i que continuaran el divendres 19. A banda aquest mateix divendres al Matzem, a les 20.30h. contarem amb l’actuació del Grup de Rock en Valencià Barbaritats.

El dissabte 20 de matí es realitzarà l’acte oficial d’inauguració amb la interpretació del Tio Pep, amb els Cors de la Parròquia i del Jubilats i les rondalles La Lira, la Rebolikà i El Baladre i el grup de Dolçainers i Tabaleters de la Xafigà. I es farà un acte de reconeixement al restaurant Casa Calvo com a una de les empreses amb més tradició a Muro.

Aquest any hi haurà animació de carrer a càrrec dels ballets locals, Elena Tudela, Ahinoa Font i Mapi Moltó, hi haurà escenari per al públic infantil ubicat a la Plaça del Palau de la Senyoria, amb titelles, contacontes , màgia i tallers i jocs per als menuts.
Com a novetat contarem amb el Circuit per a xiquets i majors del Tren Alcoi- Gandia, ubicat a l’aparcament del Batà amb la col·laboració de l’Associació d’amics del Tren Alcoi- Gandia, com a commemoració del 125 aniversari.

El dissabte 20 hi haurà la XV edició de la Muntada i domatge de cavalls, el Concert i Lliurament de Premis de Composició Poble de Muro per a Dolçaina i percussió a càrrec de la Xafigà, la projecció del Documental Serpis de Ferro, El tren dels Anglesos. La Via verda Alcoi- Gandia, de Documentart, i com a colofó l’actuació musical a la Plaça del Matzem a les 20:30 del grup de folk Urbàlia Rurana.

Per al diumenge 21 contarem amb la tercera edició del Canicross i marxacan Vila de Muro, el torneig de Raspall i com a plat principal la XXXV edició de l’Aplec de Danses amb el Grup de Danses Baladre i com a convidat el grup de danses d’Ontinyent. De vesprada es celebrarà la tradicional romeria a Sant Antoni, i a les 20:00h. hi haurà un espectacle de focs per la cloenda a càrrec de Nebbulah

Per la seua banda, Alcoi, dissabte 20 de gener, començarà els actes la vesprada de dissabte amb una cavalcada d’animals (16.00 h) des de la plaça de Dins fins a la porta de la Parròquia de sant Maure i de sant Francesc on es procedirà a la seua benedicció. Igualment, a la Glorieta hi haurà un mercat organitzat per la Societat protectora d’animals així com una xocolatada i jocs infantils. L’endemà, una despertada a les 8.00 h amb el grup de dolçainers Barxell precedirà la romeria des del Poliesportiu municipal fins a l’ermita on, després de l’esmorzar popular, hi haurà una missa i diverses dansades de la mà del grup Sant Jordi.

Al seu torn, Bocairent ofereix l’espectacle del rellotge de sol de la seua ermita de sant Antoni Abat pel qual un raig de llum entra per un forat circular de la façana occidental justament a les 17.00 h del dia 20 per a incidir directament en la cara de la imatge situada a l’altar major. 20140117ESant_AntoniAquesta visió es seguida cada vegada per més fidels i curiosos. Posteriorment, l’encesa de la foguera donarà pas el matí següent a l’eucaristia i a la pertinent benedicció d’animals.

Finalment, Banyeres de Mariola no compta amb una programació específica però la popularitat de sant Antoni Abat fa que aquesta jornada es conega com el “dia de la llonganissa” ja que a la nit proliferen les fogueres als carrers per torrar i menjar aquest embotit. Diumenge, una missa a la plaça Major i la benedicció d’animals completarà la festivitat.


Bocairent ha obtés el reconeixement com a setena meravella rural d’Espanya del 2017, segons el rànquing del buscador d’allotjaments d’interior Toprural fixat a partir de la votació en xarxa entre les 20 poblacions candidates. El municipi gha rebut el suports del 5,47% dels 20.000 internautes que van prendre part de la proposta: Capileira (Granada), Belmonte (Cuenca), Guadalupe (Càceres) Potes (Cantabria) Ayna (Albacete), Tapia de Casariego.

D’aquesta forma, la província de València i el paratge natural de la Serra Mariola aconsegueixen representació, per primera vegada, en les meravelles rurals d’Espanya després de cinc edicions en blanc. El lliurament del distintiu acreditatiu es va celebrar al centre cultural Florida Retiro de Madrid i va comptar amb la presència de l’alcalde Josep-Vicent Ferre i de la regidora de Turisme, Noelia Vañó.

Per al primer edil, aquesta distinció suposa “un important pas endavant en el posicionament de Bocairent com a referent del turisme d’interior ja no sols valencià sinó del conjunt de l’Estat”. A més, Ferre fa extensiu el guardó “al conjunt de la població, a tot el veïnat i, especialment, a les persones que treballen cada dia en el sector hostaler, de restauració i de serveis associats al turisme perquè juguen un paper de gran importància per a que els viatges facen un balanç satisfactori de l’experiència de recórrer el nostre patrimoni cultural i mediambiental”.

Al seu torn, la regidora de Turisme també mostrava la “satisfacció per seguir comptant amb el suport dels visitants, claus per a que la candidatura de Bocairent haja entrat en el rànquing de les set meravelles rurals d’Espanya del 2017”. Així, Noelia Vañó emfatitzava “la repercussió d’aquesta distinció en els àmbits més atractius en els que volem potenciar la marca Bocairent com són els dels viatgers rurals que busquen qualitat i varietat en la seua destinació, uns requisits que sens dubte el nostre poble ofereix de forma més que notable”.


L’associació Serra Mariola i la Mancomunitat de Municipis l’Alcoià i el Comtat promocionaran conjuntament la marca turística Serra Mariola. Així s’ha establert en el conveni que dues entitats han signat este matí a Muro d’Alcoi.

Un acord que té per objecte la consolidació d’actuacions turístiques a les esmentades comarques, derivades del conveni de col·laboració del Pla de Competitivitat Turística que duran a terme l’Agència Valenciana del Turisme, la Diputació Provincial d’Alacant (Patronat Provincial de Turisme Costa Blanca), la Mancomunitat de Municipis de l’Alcoià i el Comtat i la Federació Empresarial de l’Alcoià i el Comtat.

Més concretament, les accions de promoció conjuntes inclouran tot el territori dels municipis socis de l’associació Serra Mariola (Agres, Alcoi, Alfafara, Banyeres de Mariola, Bocairent Cocentaina i Muro d’Alcoi) i dels municipis membres de la Mancomunitat, no associats, com Benimarfull, Gaianes, l’Alqueria d’Asnar, l’Orxa i Millena.

Així, els representants de les dues entitats han remarcat la importància d’aquest conveni, que suposa compartir recursos i una major coordinació per executar diverses actuacions turístiques i promocionar el patrimoni cultural, social, arquitectònic, paisatgístic, gastronòmic i d’oci dels diferents pobles de l’àrea geogràfica de les dos demarcacions.

L’associació Serra Mariola, a més d’estar formada pels set municipis esmentats, compta amb el suport del Campus d’Alcoi de la UPV i empreses privades del sector.