Sens dubte, dos dels principals actes que diferencien a la Serra de Mariola de la resta de racons d’Espanya són el Betlem de Tirisiti i la Cavalcada dels Reis Mags, tots dos a Alcoi, i que cada any atreuen a milers de visitants i curiosos.

El primer és una mostra del teatre de marionetes dempeus i vareta, que dóna cabuda tant a persones i escenes dels Evangelis com a aspectes costumistes de l’Alcoi antic. Els ninots, muntats sobre varetes verticals, es mouen per l’escenari dins d’unes guies practicades a la seua base. Declarat Bé Immaterial d’Interès Cultural, en aquest singular pessebre figura un serè, un sagristà, una ventera -Tereseta- i el seu marit, Tirisiti. A més d’altres peculiaritats que l’engrandeixen encara més.

D’altra banda, abans de la tradicional i més antiga cavalcada documentada, ‘El Tio Piam’, un personatge popular de l’Alcoi del segle XIX, insta a veïns i visitants al fet que es dirigisquen a la Font Redona, davant l’arribada del “Ambaixador Reial”, que acompanyat per ‘entorxares’ i patges, anuncia que els Reis Mags estan propers. En eixe moment, s’encenen fogueres de llum en la serra, enfront de la ciutat. L’ambaixador convida a dipositar les  cartes als Reis Mags en les alforges que transporten desenes de xicotetes ruques que l’acompanyen en la desfilada.

L’endemà, la nit del 5 de gener, serà la cavalcada, declarada d’Interés Turístic Nacional. A lloms de dromedaris i camells, les Majestats d’Orient irrompen a la ciutat. Menuts i adults són testimonis de l’arribada des de les balconades de les cases. Amb escales, desenes de patges vestits de negre, lliuren els regals. El seguici dels Reis arriba a la Plaça d’Espanya i els sobirans descendeixen  a peu i caminen cap al Naixement. El moment de l’Adoració a Jesús s’adorna amb l’efecte de les bengales distribuïdes entre el públic, i l’acte se solemnitza amb focs d’artifici i efectes de megafonía, amb la interpretació del ‘Mesías’ de Haendel.

No tan majestuoses o conegudes, però també colorides, són les cavalcades d’Alfafara, Banyeres de Mariola, Muro, Bocairent, Cocentaina i Agres-

Banyeres

Banyeres

Bocairent

Bocairent

Muro

Muro

 

 

Alfafara

Alfafara

Agres

Agres

Cocentaina

Cocentaina