El patronatge de sant Antoni Abat sobre els animals que, antigament, eren molts útils en les tasques del camp i els forts vincles de les poblacions de la serra de Mariola amb la natura converteixen la seua celebració en una de les més arrelades a l’entorn del parc natural. Així, diverses activitats populars s’estendran al llarg del cap de setmana del 17 al 21 de gener per Alcoi, Banyeres de Mariola i Bocairent; però serà a Muro amb una fira artesanal i comercial i una ampla programació paral·lela on la commemoració adquireix major protagonisme.

D’aquesta forma,  el dimecres 17, hi haurà la tradicional benedicció d’animals i missa en honor a Sant Antoni a l’Ermita de Sant Antoni. El dijous 18 començaran les inauguracions de les exposicions, i espais benèfics en les que col·laboren les associacions locals, i que continuaran el divendres 19. A banda aquest mateix divendres al Matzem, a les 20.30h. contarem amb l’actuació del Grup de Rock en Valencià Barbaritats.

El dissabte 20 de matí es realitzarà l’acte oficial d’inauguració amb la interpretació del Tio Pep, amb els Cors de la Parròquia i del Jubilats i les rondalles La Lira, la Rebolikà i El Baladre i el grup de Dolçainers i Tabaleters de la Xafigà. I es farà un acte de reconeixement al restaurant Casa Calvo com a una de les empreses amb més tradició a Muro.

Aquest any hi haurà animació de carrer a càrrec dels ballets locals, Elena Tudela, Ahinoa Font i Mapi Moltó, hi haurà escenari per al públic infantil ubicat a la Plaça del Palau de la Senyoria, amb titelles, contacontes , màgia i tallers i jocs per als menuts.
Com a novetat contarem amb el Circuit per a xiquets i majors del Tren Alcoi- Gandia, ubicat a l’aparcament del Batà amb la col·laboració de l’Associació d’amics del Tren Alcoi- Gandia, com a commemoració del 125 aniversari.

El dissabte 20 hi haurà la XV edició de la Muntada i domatge de cavalls, el Concert i Lliurament de Premis de Composició Poble de Muro per a Dolçaina i percussió a càrrec de la Xafigà, la projecció del Documental Serpis de Ferro, El tren dels Anglesos. La Via verda Alcoi- Gandia, de Documentart, i com a colofó l’actuació musical a la Plaça del Matzem a les 20:30 del grup de folk Urbàlia Rurana.

Per al diumenge 21 contarem amb la tercera edició del Canicross i marxacan Vila de Muro, el torneig de Raspall i com a plat principal la XXXV edició de l’Aplec de Danses amb el Grup de Danses Baladre i com a convidat el grup de danses d’Ontinyent. De vesprada es celebrarà la tradicional romeria a Sant Antoni, i a les 20:00h. hi haurà un espectacle de focs per la cloenda a càrrec de Nebbulah

Per la seua banda, Alcoi, dissabte 20 de gener, començarà els actes la vesprada de dissabte amb una cavalcada d’animals (16.00 h) des de la plaça de Dins fins a la porta de la Parròquia de sant Maure i de sant Francesc on es procedirà a la seua benedicció. Igualment, a la Glorieta hi haurà un mercat organitzat per la Societat protectora d’animals així com una xocolatada i jocs infantils. L’endemà, una despertada a les 8.00 h amb el grup de dolçainers Barxell precedirà la romeria des del Poliesportiu municipal fins a l’ermita on, després de l’esmorzar popular, hi haurà una missa i diverses dansades de la mà del grup Sant Jordi.

Al seu torn, Bocairent ofereix l’espectacle del rellotge de sol de la seua ermita de sant Antoni Abat pel qual un raig de llum entra per un forat circular de la façana occidental justament a les 17.00 h del dia 20 per a incidir directament en la cara de la imatge situada a l’altar major. 20140117ESant_AntoniAquesta visió es seguida cada vegada per més fidels i curiosos. Posteriorment, l’encesa de la foguera donarà pas el matí següent a l’eucaristia i a la pertinent benedicció d’animals.

Finalment, Banyeres de Mariola no compta amb una programació específica però la popularitat de sant Antoni Abat fa que aquesta jornada es conega com el “dia de la llonganissa” ja que a la nit proliferen les fogueres als carrers per torrar i menjar aquest embotit. Diumenge, una missa a la plaça Major i la benedicció d’animals completarà la festivitat.