El primer cap de setmana de febrer es celebren les festes patronals de Moros i Cristians en honor a Sant Blai, declarades d’Interés Turístic ( del 3 al 6 de febrer). El seu arrelament, tradició, colorit i cultura fan d’estes festes unes de les més atractives. La varietat de la indumentària, la música i la pólvora emboliquen tant a visitants com a participants en un ambient festiu difícil de menysprear.

Amb la Nit de les Caixes comencen les festes. Centenars de festers abillats amb la tradicional manta bocairentina i els tabalets i farolets recorren els carrers més emblemàtics de la vila amb gran estrèpit per a commemorar el patronatge de Sant Blai des de l’any 1632.

L’Entrada de Moros i Cristians (segon dia de les festes) posa el toc de color a les festes. Inicien la desfilada els cristians amb els seus alegres pasdobles per a finalitzar a la caiguda de la nit la desfilada del bàndol moro amb les seues lentes i emotives marxes mores.

Un dels actes més emblemàtics és la processó del dia de Sant Blai. Cal destacar l’entrada en la plaça de l’Ajuntament del sant, la relíquia i el Guió de Sant Blai, moment en què al so del volteig de campanes, tots s’unixen en un clamor: “Vitol al Patró Sant Blai”, s’apaguen els llums i una allau de xicotets papers cauen sobre la imatge.

Les Ambaixades, al quart dia de festes, són l’escenificació del parlament entre moros i cristians per la conquesta del castell. El dia està marcat per la gran quantitat de pólvora disparada pels carrers principals del municipi.

El dia del Sant Crist destaca per la pujada en romeria de festers i músics a l’ermita, el que convertix el camí del Calvari en un cordó immens de colors.

Programa

Carnestoltes de Muro d’Alcoi

Muro es prepara per a viure una nova edició del Carnestoltes. Una celebració que arrela en la tradició i que a Muro ve celebrant-se almenys des de primeries del segle XX. Bé és cert que deixà de celebrar-se durant el franquisme i no fou fins la dècada dels 80 quan es recuperà, fins a assolir el protagonisme que actualment té.

El Carnestoltes murer s’ha convertit en un referent arreu de les comarques centrals, comptant-se entre els principals del territori valencià com ara el de Pego i Vinaròs. Concentra una quantitat de persones de la mateixa localitat i dels pobles veïns que es tiren al carrer per dur una desfilada de disfresses que ompli el poble de Muro de festa, música i colorit.