cava1La Diputació d’Alacant ha finalitzat les obres de restauració i museïtzació de la Cava Gran d’Agres, també coneguda com Cava Arquejada. La part de l’obra més costosa ha consistit en la col·locació d’una plataforma i escala metàl·lica que permetrà visitar el fons de la cava i oferir als senderistes la possibilitat de contemplar-la des de dins.

Els treballs també han consistit en la rehabilitació de la galeria-túnel per la qual s’extreia el gel. A més de la col·locació de panells informatius sobre la construcció d’aquesta que, pel seu estat de conservació i emplaçament, s’ha convertit en un destacat emblema de la Serra de Mariola i en un dels símbols identificadors de les caves de la Comunitat Valenciana.

Construïda entre els segles XVII i XVIII, s’utilitzava per a la recollida de neu per a diferents usos, va estar en plena explotació comercial fins a 1906 i està situada al sud-oest del Refugi Reig del Moral i a uns 1.120 metres d’altitud sobre el nivell del mar. La inauguració oficial està prevista per al proper dia 10 de març.

cava