20140524AConcurs_gossos_ramat_cartellAgres celebrarà diumenge pròxim, 25 de maig, el 2n Concurs de gossos de ramat Valleta d’Agres que comptarà dissabte amb diverses activitats preparatòries amb la intenció de repetir l’èxit de la primera edició que va congregar més de 1.000 persones. Aquest tipus de competició té el seu origen, probablement, en les disputes entre pastors per demostrar qui tenia el gos més obedient i en l’actualitat han adquirit gran popularitat a les muntanyes de Gal·les, Catalunya i el País Basc.

A les nostres terres, ja fa huit anys que se celebra el certamen d’Ares del Maestrat i cinc el de Morella, als Ports, que mostren l’interès que desperta aquest esport. En un principi, eren una simple exhibició però, amb el pas del temps, han esdevingut en concursos que edició rere edició atrauen més assistència de públic. De fet, la cita d’Agres va néixer de la iniciativa d’un grup de veïns de la població vinculats a la ramaderia i interessats a difondre i a potenciar activitats culturals i esportives relacionades amb la renovació de l’agricultura i que des d’un principi va comptar amb el suport i la col·laboració de l’Ajuntament de la localitat, membre de l’associació Serra Mariola.

20140524A03Concurs_gossos_ramatLa comarca del Comtat, a la qual pertany Agres, té una gran tradició de ramaderia extensiva i, per tant, forma part de la idiosincràsia i del paisatge rural. Així, el concurs de la Valleta d’Agres pretén donar a conèixer i posar en valor aquest patrimoni immaterial i divulgar la cultura tradicional popular al mateix temps que es dinamitza el comerç i les indústries locals i es mostren les destreses dels participants. Igualment, es una forma de recordar la necessitat d’aquesta ramaderia extensiva en l’eliminació de biomassa als camps i a les muntanyes i en l’elaboració d’aliments de qualitat sense fer unes despeses innecessàries d’energia.

20140524A02Concurs_gossos_ramatCom seguir el concurs

Les regles de les proves són ben senzilles: a partir de les ordres dels amos, els gossos han de conduir un ramat d’unes 20 o 25 ovelles a través de passadissos i de tancats. Es disposaran de dos ramats més del mateix nombre i de la mateixa explotació, per a una suma total de 60-65 caps de ramat sense cues, a fi de poder-los reposar.

El certamen constarà de dues parts:

1a part: integrada per tres proves amb un temps màxim de cinc minuts en total
  • En la primera, el pastor ha de fer passar el gos per una pista marcada amb banderoles; a més de passar-lo sense deixar-se cap banderola, el jurat indicarà al pastor que el faça parar-se en dues ocasions.
  • En la segona prova, el gos haurà d’anar a buscar el ramat amb suavitat, conduir les ovelles fins al pastor i mantenir-les parades uns segons dins d’un cercle marcat a terra.
  • La tercera prova consisteix a fer passar el ramat per una porta degudament marcada.
20140524A01Concurs_gossos_ramat2a part: formada per dues proves

Sols participaran els gossos que hagen obtingut la millor puntuació en la primera part.

  • En la primera prova, el gos anirà a cercar les ovelles i les farà entrar dins d’un corral tancat.
  • En la segona prova, el gos haurà d’entrar dins del corral i fer-les eixir després de l’ordre del jurat.

Aquestes dues proves són de gran dificultat ja que les ovelles no se solen deixar conduir a un lloc tancat, com és el cas del corral especialment condicionat per a l’ocasió, i menys per un pastor i un gos als quals no estan acostumades.

El jurat i els participants

El concurs compta amb un jurat compost per ramaders, veterinaris i persones amb experiència en aquest tipus de certàmens, capacitats per a valorar les diferents accions dels gossos. Els criteris seguits per a puntuar els gossos són: l’obediència a les ordres dels seus amos, l’eficiència dels moviments, la bellesa de l’exemplar o l’absència d’agressivitat cap a les ovelles, entre altres.

Respecte als participants, s’espera l’assistència entre dotze i quinze concursants amb el seu gos corresponent procedents tant de poblacions valencianes com Torrent, Ares del Maestrat, Morella o Sot de Ferrer com de Catalunya, el País Basc i Andalusia. Es tracta de pastors, professionals i aficionats, amb experiència i renom en el circuit de concursos de gossos pastors.

+info: 20140524AConcurs_gossos_ramat_triptic