Museu Viu de l'Oli de Muro

FMuseu_oli_02El Museu Viu de l’Oli de Muro es troba a l’Ajuntament i va ser inaugurat l'any 2003. La seua primera presentació al públic en general no solament va ser la mostra d’un recinte acabat de rehabilitar que contenia peces que foren usades per a produir oli, sinó que en aquesta ocasió va reviure tot un mètode abandonat des de feia algunes dècades per a elaborar-lo.

Durant el segle XIX, les almàsseres van deixar de ser una regalia del senyor després de l’espenta creixent d’una nova classe social, la burgesia. El constant endeutament dels senyors feudals amb els burgesos adinerats i el creixement demogràfic, dificultava el manteniment d’aquestes regalies.

FMuseu_oli_01A partir d’ara, els terratinents exploten les terres lliurement i directament i orienten la producció a aquells productes més rendibles, entre els quals es troba la vinya i l’olivera, en què s’introdueixen noves tècniques gràcies a la industrialització.

L’abolició dels drets feudals sobre almàsseres o molins va motivar que proliferaren almàsseres durant el segle XIX, moltes de les quals van perdurar fins a mitjans del segle XX. A Muro, durant aquest període, es van arribar a crear un total de 12 almàsseres urbanes i 6 a les masies.

En l’exposició actualment ubicada a les dependències municipals es mostren tots els elements propis d’una almàssera de sang característica de finals del segle XIX, propietat d’una de les grans famílies de terratinents de Muro. La mostra la completen altres objectes de caràcter etnològic que formen part dels fons museístics que actualment es tenen.