Les petjades dels primers pobladors

La Serra de Mariola i el seu entorn reuneixen unes condicions immillorables per a la vida; per això, des de la Prehistòria la presència humana és una constant a aquestes terres. La Sarga a Alcoi i la Sarsa a Bocairent s’inclouen entre els enclavaments amb pintures rupestres declarades patrimoni de la humanitat per la UNESCO dins del conjunt del sud-est peninsular; de fet, les dos localitats compten amb sengles museus arqueològics que recullen part dels fons trobats als seus termes com també ocorre a Banyeres de Mariola. També de gran importància per a l'estudi prehistòric és la cova Beneito a Muro, referent per a nombrosos treballs científics i divulgatius.

A Agres destaca l’espai de protecció arqueològica la Mola, un promontori rocós situat a l’est del municipi que compta amb un assentament arqueològic del Bronze. No obstant això, també es pot trobar altres indrets protegits a la cova Alta, la de l’Àliga, la del Moro i la dels Pilars.

Alfafara és un altre municipi on es té constància de poblaments primitius, principalment de l’eneolític, l’època de Bronze i els ibers en paratges com el Cabeço de Mariola, el de Serrelles, el de les Monserraes, la cova del Bolumini o la lloma de Carbonell. Igualment, en les proximitats del mas del Pou hi ha una necròpolis amb tombes excavades a la roca.

Treballs arqueològics · Trabajos arqueológicos · Archaeological work

Treballs arqueològics · Trabajos arqueológicos · Archaeological work