L'arquitectura de la neu

03.11A01CCava_GranAbans del naixement de la indústria frigorífica actual, l’aprofitament del fred natural va afavorir el desenvolupament del comerç de la neu que va tenir el màxim esplendor entre els segles XVII i XIX. Recollir neu durant l’hivern, conservar-la durant la primavera i transportar-la per a la venda i el consum a l’estiu formen el cicle d’una activitat protagonitzada per jornalers, arriers i homes de negocis que la tecnologia va fer desaparèixer a finals del segle XIX i a principis del XX.

No obstant això, el llegat d’aquesta activitat econòmica fonamental per a molts pobles de muntanya durant l’època encara perviu en forma de topònims (com l’Alt de la Cava), de senders i, sobretot, de restes de grans dipòsits habilitats per a emmagatzemar la neu anomenats pous de neu, neveres o caves. Aquestes construccions formen el principal vestigi arquitectònic civil arreu de la serra de Mariola i particularitzen paisatges per la seua monumentalitat i pel nombre elevat d’exemplars que encara es conserven.

El comerç de la neu va florir amb la popularització del seu consum entre diferents classes socials durant l’Edat Moderna. Així, la seua propietat fonamental, el fred, li va atorgar una gran quantitat d’usos des de terapèutics fins a alimentaris i gastronòmics. De fet, la utilització medicinal va contribuir a la implantació d’un important flux comercial des de les muntanyes valencianes fins al litoral, en el cas de la Mariola cap a l’abastiment de ciutats com Xàtiva, Ontinyent i Gandia i altres poblacions de la Vall d’Albaida, la Costera i la Ribera. Ara bé, l’ús terapèutic va ser ràpidament superat per la fruïció de poder beure begudes fredes per combatre el calor o per la possibilitat de conservació d’aliments que permetia la neu.

03.11Arquitectura_neuA la serra de Mariola se n’han comptabilitzat fins a 52 construccions entre dipòsits i congestes o ventisquers (que aprofiten algun accident orogràfic pel qual s’acumula la neu de forma natural) alguns dels quals constitueixen alguns dels exemples més rellevants de tot el territori valencià. Entre els principals dipòsits de neu trobem:

03.11E01ACava_En_Miguel