Parc natural de la serra de Mariola

Parc natural de la serra de Mariola

Foto: Juan Sanz (Associació fotogràfica de Bocairent)

Vista general

Foto: José A. Bernat (Associació fotogràfica de Bocairent)

La serra de Mariola va ser declarada parc natural el 8 de gener del 2002, una protecció que afecta a quasi 17.000 hectàrees. Situada entre les comarques de l’Alcoià, del Comtat i de la Vall d’Albaida, forma part dels termes municipals d’Agres, Alcoi, Alfafara, Banyeres de Mariola, Bocairent, Cocentaina i Muro.

La interacció històrica entre la serra i l’ésser humà deixa nombrosos vestigis: des dels abrics naturals utilitzats ja al Paleolític Superior fins als masos dels darrers segles, des d’ermites a castells i palaus, des de les caves de l’artesania de la neu als molins tèxtils i de la indústria paperera. Sens dubte, recórrer l’extensa xarxa de camins de la zona permet gaudir d’una proliferació d’arquitectura civil i religiosa poc habitual en àrees muntanyenques.

Mas a la serra de Mariola

Foto: José A. Bernat (Associació fotogràfica de Bocairent)

La fama de la serra de Mariola naix del perfum inconfusible que li atorguen les centenars d’herbes aromàtiques existents a la zona com la sàlvia, el timó, la pebrella, l’espígol o la camamil·la es rega de la mà d’incomptables fonts i de cabaloses rambles i rius.

En conjunt, valors mediambientals, paisatgístics i etnològics fan de la visita a la serra de Mariola una experiència recomanable durant cada estació de l’any.