Coneix el patrimoni cultural, històric  i industrial dels seus municipis


“Apropar el patrimoni de les localitats a visitants i veïns” és l’objectiu de’ La volta a la Mariola “. Així, l’entitat, que aglutina esforços per promoure els recursos turístics dels municipis de l’àrea del parc natural, començarà, este cap de setmana, el programa de visites guiades de primavera.

En aquesta edició, la primera de 2017, i després de les més de 500 persones que van participar en el cicle de rutes de 2016, s’han adherit els pobles de Millena, l’Orxa, Gaianes i l’Alqueria d’Aznar.

Ho han fet després que l’associació Serra Mariola i la Mancomunitat de Municipis de l’Alcoià i el Comtat hagin signat, recentment, un conveni per promocionar la marca turística territorial Serra Mariola. Acord que els permet executar accions conjuntes i incloure, en aquestes, a cinc nous municipis: Benimarfull i els quatre ja esmentats.

Alfafara serà la primera població que mostrarà la seUa riquesa paisatgística amb una ruta pels seus voltants, fins arribar a les peculiars Coves de l’Arena. Serà el dissabte 1 d’abril. El seguirà Agres, l’endemà, dia 2 d’abril, amb una visita guiada als seus edificis més emblemàtics i una mostra de la seUa gastronomia. Al mes d’abril serà el torn de Cocentaina, dissabte dia 29, amb un repàs per set segles d’història: ‘De l’Edat Mitjana a l’Art Decó’.

Les visites guiades continuaran durant el mes de maig i juny. Alcoi oferirà una ruta per mostrar la importància de l’aigua en el seu històric i rellevant desenvolupament industrial (el 6 de maig). D’altra banda, Millena estrenarà mostrant el seu patrimoni local, el 14 de maig, Gaianes ho farà amb una ruta senderista al cim de Benicadell, el 21 de maig, i l’Alqueria d’Aznar, el 27 de maig, amb una ruta pel paisatge protegit del riu Serpis.

Seran Bocairent, el 10 de juny, Muro d’Alcoi, el 11 de juny, l’0rxa, el 18 de juny, i Banyeres de Mariola, el 24 de juny, els encarregats de concloure ‘La volta a la Mariola’. El primer amb una passejada pel ‘Barri Medieval’ i el segon amb una ruta senderista botànica a la Font del Baladre. Finalment, el tercer, aposta per una ruta senderista a la Vall de Perputxent i l’últim per una sortida nocturna per donar a conèixer el riu Vinalopó i els seus emblemàtics molins; font de riquesa industrial en el passat.

Les visites són gratuïtes tot i que caldrà reserva pel caràcter limitat de les places disponibles. La inscripció es pot fer en les adreces electròniques de les oficines de turisme d’Agres, Alcoi, Banyeres de Mariola, Bocairent, Cocentaina i Muro d’Alcoi.